Od výchovy nejmladších po spojení s přírodou a umění komunikace

V aktuálních číslech skautských časopisů se dočtete o různorodých tématech od výchovy nejmladších benjamínků až po hledání vztahu k přírodě mezi rovery a rangers. Skautský svět se zaměřuje na komunikaci napříč generacemi a názory, zatímco Světýlko je věnováno dobrému rozhledu a zábavným aktivitám. SKAUT přináší čtenářům inspiraci na téma "Buď připraven" a Ben Já Mína zve na průzkum rybníka a různé aktivity spojené s vodní tematikou.

Skauting

Benjamínci – nejmladší skautská výchovná kategorie je s námi už přes 10 let. Jsme ale my s ní? Přijali jsme benjamínky opravdu mezi sebe, nebo na ně stále hledíme jako na anomálii?  Hlavním tématem dubnového Skautingu je význam výchovy předškolních dětí ve skautském duchu, specifika práce s nimi a jejich plnohodnotné zapojení do skautského společenství. Dále se v dubnovém čísle dočtete například o tom, čím je specifické skautování v pohraničí nebo jak v oddíle či středisku učit z vlastních chyb.

Prohlédnout časopis Skauting

Roverský kmen

Časopis Roverský kmen na své dubnové zastávce po roverské cestě vybízí čtenáře a čtenářky k hledání vlastního vztahu k přírodě. Pomocí textů se můžou zamyslet, zda je vůbec téma přírody "trendy" pro rovery a rangers nebo jestli je vztah k přírodě pro lidstvo vrozený, nebo jej získává učením. Aby texty nezůstaly jen u teoretizování, podávají tipy na aktivity prospěšné přírodě i osobní výzvy. Vedle tématu přírody se dubnový Kmen zaměřuje na skautské fotografy nebo roverské průvodce. 

Poslechněte si audioúvod

Prohlédnout časopis Roverský kmen

Skautský svět: Jak spolu mluvit ve skautingu, abychom si rozuměli

V novém vydání Skautského světa se v několika článcích věnujeme tomu, jak spolu v organizaci mluvit napříč různými generacemi, kulturními, socioekonomickými i jinými názorovými bublinami. V perexu Bobova úvodního zamyšlení k tomu píšeme: "Snaha o posílení kvality skautské výchovy i pokračování růstu organizace deklarované ve Strategii 2030 si budou vyžadovat zapojení mladých i dospělých. Základními kameny jejího úspěšného naplnění budou ochota mluvit spolu a schopnost domluvit se." Na tento text navazuje přepis společné diskuze ředitele Skautského institutu Miloše Říhy - Šípka se sociologem, skautem a ředitelem analytického ústavu STEM Martinem Buchtíkem. Tu si můžete pustit i jako podcast na stránce Po uši ve skautu. Tématu se dotýká i starosta Junáka - českého skauta Josef Výprachtický, se kterým jsme v rozhovoru mluvili o jeho skautských začátcích, přechodu od roverských aktivit do vedení organizace i tom, kdy pro něj bylo hledání společného konsenzu mezi skauty nejtěžší.

Prohlédnout časopis Skautský svět

Světýlko

Čolci se na své výpravě vydávají na rozhlednu a po cestě se seznamují s mapou a turistickým značením. Celé dubnové číslo je věnováno dobrému rozhledu, tak například zjistíte, jaký je rozhled očima zvířat, vyzkoušíte si postavit rozhlednu z Marhmallow nebo se rozhlédnete po okolí Radhoště a zkusíte několik aktivit s mapou. I v dubnovém čísle nechybí Modrý život a pro ty čtenáře, kteří již poslali tři vyplněné, máme již připravené nášivky na kroj, které v nejbližších dnech zamíří ke svým novým majitelům. Na dalších stranách Světýlka se pokusíte najít rozdíly na obrázku ze Slavností svobody, zjistíte, jak roztančit rozinky, jak někoho slušně odmítnout nebo co udělat proto, abyste se stali Zahradníkem či zahradnicí.

Prohlédnout časopis Světýlko

SKAUT

Tématem aktuálního Skauta je skautské heslo, v anketě jsme se tedy skautů a skautek ptali, jak se jim daří být připraveni. Pro číslo s tématem Buď připraven jsme nemohli vybrat jinou odborku než Trosečník/​Trosečnice a věříme, že nejpozději po táborech budou rukávy čtenářů plné této krutopřísné odborky. Štěstí přeje připraveným a tak vám možná přijde vhod se dozvědět, jak říkat ne v různých situacích, kdy to nemusí být úplně příjemé. Samozřejmostí je připravený program schůzky, tedy ideální rubrika pro rádce či rádkyni, která chce být dobře připravena. Pokud se již nemůžete dočkat tábora a ještě neumíte na kytaru, zkuste to do tábora zvládnout, s rubrikou "Do tábora na kytaru", to dáte! Ani tentokrát nechybí deskovka, nový sport, příběh hodný úžasu či pokusy. Prostě další číslo plné inspirace a praktických nápadů na skautský program.

Prohlédnout časopis Skaut

Ben Já Mína

Toto číslo nás zavede k rybníku. Společně s Benem a Mínou se ponoříme pod hladinu rybníka a prozkoumáme, jak to tu žije. Vyrobíme si čističku vody, z přírodního materiálu budeme tvořit mistrovská díla a sestavíme si žabí zátiší. Čeká nás také výroba papírové žáby a návod na báječnou hru Nebe, peklo, žába. Chybět také nebude recept na mňamózní rybičkovou pomazánku.

Prohlédnout časopis Ben Já Mína

👉 Baví tě hledání odpovědí na otázky? Zajímají tě skautské časopisy a další nástroje skautské výchovy? Chtěl/​a by ses podílet na jejich zlepšování?
Chci dávat časopisům zpětnou vazbu

Časopisy do uší

A nastražte uši! Skautské časopisy i tentokrát mají svou audioverzi. Zabrouzdejte do časopisů, které běžně nečtete, a nasajte čerstvou inspiraci na to, jak být lepším vedoucím i člověkem.

Potřebujete časopisy přiobjednat?

Nechcete-li o informační a metodický servis přijít ani nadcházejícím roce, nezapomeňte si spolu s registrací časopisy objednat. Přiobjednání není složité. Využijte k objednání stránky send.cz.

Přišel časopis všem?

Zkontrolujte, jestli nové číslo časopisu přišlo všem, i vašim nováčkům. Návody najdete zde.

Za TDC
Petra Daněčková (Peťule)